FODMAP-beperkt dieet

Het FODMAP-beperkte dieet is ontwikkeld voor cliënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS). PDS geeft klachten als een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang met diarree en/of obstipatie. De oorzaak van PDS is niet bekend, wel blijken veranderingen in leefstijl en dieet te helpen bij het verminderen van de klachten. Het FODMAP-beperkte dieet zorgt bij meer dan 75% van de mensen met PDS voor klachten vermindering en soms zelfs tot klachtencontrole.

Het doel van het FODMAP dieet is controle over de klachten te krijgen. Hierdoor kan de kwaliteit van leven verbeteren.

Wat zijn FODMAPs?

Dit zijn kleine moleculen uit de voeding die niet goed worden opgenomen en verteerd in de dunne en dikke darm. Tijdens het dieet zal in drie fasen worden uitgezocht welke FODMAPs u niet goed kunt verdragen. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden And Polyolen. Alle onderdelen/ moleculen die mogelijk klachten kunnen geven.

Hoe lang duurt het FODMAP dieet?

De eerste 2 tot 6 weken bestaan uit het elimineren van de FODMAPS. Zodra er een verbetering van de klachten optreed zullen in verschillende stappen de FODMAPs één voor één getest worden. Dit duurt ongeveer 1 tot 3 maanden.

Waarom naar de diëtist?

Bij het weglaten van stoffen uit de voeding kunnen tekorten ontstaan. Het is van groot belang om niet ´onnodig´ veel voedingsmiddelen weg te laten uit de voeding. Diëtistenpraktijk Wendy Reijnders is expert op het gebied van klachten beheersing met behulp van het FODMAP dieet. Maak dus snel een afspraak!